دو مورد از دلایل گرانی در بازار خودرو

در حالی که بازار خودرو دچار رکود است، برخی از فعالان این حوزه معتقدند خریداران خودرو در نوروز، این بازار را احیا خواهند کرد. اما در هفته های اخیر با توجه به افزایش قیمت دلار، قیمت اکثر کالاهای مرتبط با ارز روند صعودی به خود گرفت و خودروها نیز از این قاعده مستثنی نبودند. اما کارشناسان دولتی معتقدند؛ با افزایش عرضه محصولات خودروسازان خارجی تا پایان سال، این بازار شاهد تورم قابل توجهی در روزهای پایانی سال جاری نخواهد بود.

موسی الترابی، فعال و کارشناس حوزه خودرو اعلام کرد: قیمت خودرو در بازار در ماه گذشته 5 درصد افزایش یافت و با ادامه این روند، پیش بینی می شود قیمت خودرو در نوروز 10 درصد افزایش یابد. بازار.”

وی افزود: در حال حاضر با توجه به سیاست عرضه قطره‌ای خودرو و رفتار خودروسازان با کسب مجوز از وزارت امنیت، انتظار می‌رود بازار نسبت به تلاش‌های جدید و رکود طولانی‌مدت تمایل نشان دهد. آنچه شما را رنج می دهد از بین می رود.»

الترابی با بیان اینکه دلیل اصلی افزایش قیمت ها عدم تحویل خودرو توسط خودروسازان بزرگ است، تصریح کرد: عرضه معاملات بزرگ در بازار کاهش یافت و به همین دلیل قیمت این مدل ها افزایش یافت. وی افزود: در صورت عدم افزایش روند عرضه، شاهد جهش قیمت تمامی محصولات خواهیم بود. ما داخلی و خارجی خواهیم بود.»

برخی از محصولات خودروسازان داخلی پس از اجرای استانداردهای اجباری جدید مجاز به افزایش قیمت شدند. این تغییرات چه نقشی در کیفیت محصول نهایی ارائه شده به متقاضیان دارد؟

نصب سیستم ESP بر روی طیف وسیعی از خودروها دلیل گرانی این محصولات است. این سیستم یکی از بهترین سه فناوری ترمز به شمار می رود که ماموریت آن حفظ پایداری خودرو در تمامی شرایط رانندگی به ویژه پیچ های جاده است.

ESP چه هزینه اضافی بر خریداران خودروهای محلی تحمیل می کند؟

وجود این سیستم در خودروها باعث ایجاد شکاف قیمتی بین 20 تا 40 میلیون تومان بین این خودروها و مدل های دایرکت درایو شده و باعث ایجاد تنش در بازار می شود.

نرخ ارز طی هفته گذشته تغییرات زیادی را به خود دیده و بیشتر بازارهای وابسته را ملتهب کرده است. به نظر شما تاثیرات نرخ ارز بر محصولات خودروسازان داخلی تاثیر خواهد گذاشت؟

قیمت خودرو قبل از نوسانات قیمت ارز افزایش یافت اما قیمت آن همزمان با جهش قیمت دلار افزایش پیدا نکرد بلکه در مقاطعی کاهش یافت. خودروهای چینی نیز افزایش قیمتی نداشته اند. اما قیمت خودروهای داخلی به دلیل کاهش عرضه توسط شرکت ها افزایش یافت. بنابراین در صورت عدم تغییر روند عرضه، قیمت خودرو تا عید 10 درصد افزایش می یابد.

برخی کارشناسان معتقدند نرخ ارز خودرو دچار حباب شده است. آیا انتظار می رود در صورت آرام شدن بازار ارز، حباب قیمت خودرو کاهش یابد؟

قیمت اکثر خودروها تقریباً بین 50 تا 60 میلیون حباب است و عرضه کم باعث شده است که قیمت خودرو کاهش نیابد. در حالی که در ابتدای سال عرضه زیاد و تقاضا کم بود، اکنون عرضه کم و تقاضا بیشتر شده است. اگر واردات خودروهای فرسوده آغاز شود، تاثیر زیادی بر قیمت خودرو خواهد داشت. در حال حاضر خودروهای جدید با تاخیر و طی مراحل اداری طولانی تحویل می شوند و بازار را متشنج کرده است.

خودروهای وارداتی همواره در افزایش قیمت ها با تغییرات نرخ ارز پیشرو بوده اند. آیا شرکت های واردکننده خودرو مجوز افزایش قیمت محصولات را گرفته اند؟

دلیل اصلی افزایش قیمت محصولات در بازار خودرو نرخ ارز نیست، کاهش عرضه خودروهای وارداتی دلیل اصلی افزایش قیمت است. خودروهای وارداتی که با قیمت 2 میلیارد تومان به مشتریان تحویل داده شدند در بازار آزاد 3 میلیارد و 500 میلیون تومان هستند. اگر این محصولات به صورت گسترده در بازار عرضه می شدند و متقاضیان برای خرید آنها مجبور نبودند صف بکشند، دلیلی برای ایجاد حباب و افزایش قیمت وجود نداشت.

آمارهای مختلفی برای خودروهای وارداتی منتشر می شود که از سوی فعالان بازار خودرو تایید نمی شود. آیا آمار خاصی وجود دارد که تعداد خودروهای وارداتی به دست متقاضیان نهایی را نشان دهد؟

گمرک و پلیس راهنمایی و رانندگی وظیفه انتشار آمار خودروهای وارداتی را بر عهده دارند چرا که آمار دقیقی از تعداد خودروهای شماره گذاری شده دارند. بر اساس آمار گمرک تاکنون بیش از 4300 خودرو وارد کشور شده است اما اخبار دریافتی حاکی از آن است که از این تعداد تعداد بسیار کمی شماره گذاری و تحویل مشتری شده است و تقریباً می توان گفت; توقف شماره گذاری و تحویل خودروهای وارداتی باعث افزایش قیمت خودرو شد.

برخی کارشناسان معتقدند؛ واردات خودرو جزو برنامه های دولت نبوده و برای سال آینده نیز پیش فرض هایی در این زمینه وجود دارد. با توجه به نیاز بازار و عرضه قطره ای محصولات خودروسازان بین المللی با وجود مصوبه مجلس و دولت برای واردات خودرو و اختصاص تخصیص به آن حوزه، دلیل عدم واردات خودرو در سطح کلان چیست؟

سیاست های نامشخص دولت در زمینه واردات، کسب و کارها را با چالش مواجه کرده است. از نظر ارز مورد نیاز برای واردات خودرو، وزارت حراست این ارز را ندارد و بانک مرکزی بارها اعلام کرده است که در واردات کالاهای اساسی با چالش مواجه است و قادر به تخصیص ارز دارو و مواد غذایی برای واردات نیست. از ماشین ها به همین دلیل خطرات واردات خودرو به بخش خصوصی بسیار زیاد است و این دلیل اصلی عدم مجوز واردات شرکت ها با دولت است. نکته دیگری که باید در نظر داشت این است که اکثر شرکت هایی که اخیراً اقدام به واردات خودرو کرده اند، شرکت های جدید و نوظهور هستند و تجربه چندانی در این زمینه ندارند. اما به طور کلی؛ با توجه به شرایط پیچیده اقتصادی، حتی شرکت های جدید هنوز ریسک های واردات خودرو را نپذیرفته اند و دامنه فعالیت آنها بسیار محدود است. زیرا همه آنها سرمایه گذار خصوصی هستند.

برخی کارشناسان وزارت حراست اذعان دارند که تا پایان سال تعداد زیادی خودرو خارجی وارد بازار می شود و متقاضیان برای خرید خودرو عجله نکنند. به نظر شما با توجه به اخباری مبنی بر عرضه برخی محصولات خودروسازان بین المللی در داخل سامانه یکپارچه فروش خودروهای خارجی، آیا این قشر از خودروهای موجود در بازار با کاهش قیمت مواجه خواهند شد؟

قیمت خودروهای وارداتی در نیمه دوم سال در بازه های زمانی کوتاه 6 تا 15 درصد افزایش یافت. همچنین از دو هفته گذشته با افزایش نرخ ارز، تمامی خودروهای وارداتی در بازار با افزایش قیمت مواجه شدند. از حدود 40 میلیون تومان در مدل های قدیمی تا یک میلیارد تومان در مدل های لوکس. جهش مجدد قیمت ها در بازار خودرو دور از انتظار نیست و با توجه به افزایش نرخ تورم از ابتدای اسفند ماه بیشتر احساس می شود اما هجوم زیاد متقاضیان که پیش از این با جهش قیمت ها در بازار شاهد بودیم. ، در گذشته و حال اتفاق نخواهد افتاد و در روزهای آینده در پایان سال این اتفاق خواهد افتاد تشکیل بازار شیرینی برای فعالان این عرصه.

منبع: https://www.donyayekhodro.com/news/247890/%D8%AF%D9%88-%D9%85%D8%AD%D8%B1%DA%A9-%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D9%82%DB%8C%D9%85%D8%AA-%D8%AF%D8%B1-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88

توسط ساندرو موناری

ساندرو موناری