ورود کامیون های نو و دست دوم از اروند آغاز شده است

واردات کامیون های دست دوم اروپایی با عمر کمتر از 3 سال که در ابتدای سال 2019 به بازار عرضه شد، با شور و هیجان زیادی همراه بود و مشکلات و موانع زیادی بر سر راه ترخیص و شماره گذاری این کامیون ها وجود داشت. اما پس از مدتی واردات این خودروها، قوانین تصمیم گرفتند سن خودروهای فرسوده را ابتدا به 5 سال و سپس به 10 سال افزایش دهند. گمرک اروند با توجه به حضور حجم زیادی از کامیون‌های وارداتی فرسوده در گمرکات کشور و نرسیدن به مرحله ثبت نام و بازاریابی، اعلام کرد که توانسته است کامیون، اتوبوس، تراکتور، مینی‌ون و وسایل نقلیه جدید وارد کند. مینی بوس اولین گمرک کشور است که به مدت 5 سال کار می کند.

انجام واردات خودروهای تجاری نو و کارکرده 5 ساله از اروند

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد اروند از انجام واردات انواع کامیون، تراکتور، وانت، مینی بوس و اتوبوس با پنج سال کارکرد، نو و کارکرده از گمرکات این منطقه خبر داد.

علی زارعی با اشاره به اینکه متقاضیان و واردکنندگان می‌توانند از مشوق‌های منحصربفرد موجود فقط در منطقه آزاد اروند برای واردات خودروهای مورد نیاز استفاده کنند، گفت: منطقه آزاد اروند اولین منطقه‌ای است که با موفقیت این امر را اجرا کرده و مورد تایید قرار گرفته است.

وی افزود: مجوزهای لازم از راهور اخذ شده و از این تاریخ هیچ محدودیتی برای ثبت نام این گونه خودروها وجود ندارد.

زارعی گفت: با توجه به اینکه استان خوزستان یکی از استان‌های فعال و فعال در حوزه ساخت و ساز است، ورود چنین خودروهای سنگین می‌تواند در تسهیل و تسریع پروژه‌های زیربنایی و همچنین نوسازی ناوگان موثر باشد.

وی تصریح کرد: از این تاریخ تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی، موسسات دولتی، نیمه دولتی و خصوصی می توانند با طی مراحل قانونی خودرو مورد نیاز خود را وارد کنند.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد اروند خاطرنشان کرد: همچنین متقاضیان می توانند از مشوق های منحصر به فرد منطقه آزاد اروند برای نوسازی ناوگان حمل و نقل شهری و بین شهری استفاده کنند.

الزام ارائه گواهی اسقاط برای کامیون های وارداتی در این قانون اجباری در نظر گرفته شده است و بر اساس آیین نامه جدید تعداد گواهی اسقاط برای کامیون های وارداتی به 10 عدد افزایش می یابد. بنابراین می توان گفت که تفاوت بین واردات پنج ساله کامیون های قدیمی و مدل های سه ساله فقط در قیمت نهایی خود هستند.

تغییر قانون قدیمی برای واردات کامیون های سه ساله

بر اساس طرح واردات کامیون های وارداتی تا سقف 5 سال که فقط تا پایان سال 1402 هجری شمسی معتبر است، قانون قدیم کامیون های وارداتی تغییر کرد که فقط به کامیون هایی با سن 3 سال اجازه ورود به کشور می داد. و کامیون هایی که 5 سال کار کرده بودند می توانستند وارد کشور شوند.

بر اساس این طرح شروع به کار به معنای صدور مجوز ثبت سفارش خرید کامیون وارداتی نیست. در عوض، پروسه تایید زمان کوتاهی طول خواهد کشید.

الزام ارائه گواهی اسقاط برای کامیون های وارداتی در این قانون اجباری در نظر گرفته شده است و بر اساس آیین نامه جدید تعداد گواهی اسقاط برای کامیون های وارداتی به 10 عدد افزایش می یابد. بنابراین می توان گفت که تفاوت بین واردات پنج ساله کامیون های قدیمی و مدل های سه ساله فقط در قیمت نهایی خود هستند.

آیا طرح واردات کامیون های فرسوده شکست خورد؟

صحبت از گمرک اختصاصی برای واردات و استانداردسازی واردات است در حالی که در گذشته این کامیون ها از چند مرز وارد کشور می شدند و در نهایت صاحبان خود را با مشکلات زیادی مواجه می کردند. اما به نظر می رسد واردات کامیون های فرسوده و افزایش طول عمر واردات آن ها چاره ای برای مشکلات کشور نیست.

تعداد کامیون هایی که باید سالانه عرضه شوند مشخص است. این کامیون ها باید جایگزین مدل های قدیمی شوند. اما به نظر می رسد حتی با واردات این کامیون ها نیز کامیون های قدیمی بازنشسته نخواهند شد و به حمل کالا ادامه خواهند داد.

در این صورت این کامیون ها چه مشکلاتی را در کشور حل خواهند کرد؟

به گفته بسیاری از کارشناسان، طرح واردات کامیون های فرسوده با این سوگیری و این سیاست شکست خورده است. زیرا باعث منسوخ شدن کامیون های قبلی، کاهش مصرف سوخت و کاهش آلایندگی ها نشد.

چرا عوارض واردات کامیون ها صفر نمی شود؟

یک کارشناس صنعت خودروهای تجاری گفت: دولت به جای واردات خودروهای تجاری فرسوده راه را برای واردات خودروهای تجاری صفر کیلومتر هموار کند، این گونه خودروها را صفر کند تا محصولات ارزان قیمت وارد کشور شود.

میلاد خمیسیان افزود: واردات و حتی مونتاژ این خودروها باید با هزینه کم انجام شود. مثلاً در برنامه پنج ساله دولت به جای اینکه به فکر سود و مالیات باشد، راهی برای بازنشستگی خودروهای تجاری چند ده ساله فراهم کند تا مصرف سوخت کاهش یابد که هزینه آن برای دولت بسیار بیشتر است.

این کارشناس صنعت خودروهای تجاری همچنین تاکید کرد: می توان امیدوار بود که این طرح با تسهیل واردات و خروج خودروهای تجاری با قدمت چند دهه به موفقیت برسد. در غیر این صورت هر خودرویی فارغ از سن و سالی که وارد کشور شود وارد حوزه دلالی می شود.»

منبع: https://www.donyayekhodro.com/news/247780/%D9%88%D8%B1%D9%88%D8%AF-%DA%A9%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%88%D9%86-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%86%D9%88-%D9%88-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%AF-%D8%B9%D9%85%D9%84%DB%8C%D8%A7%D8%AA%DB%8C-%D8%B4%D8%AF

توسط ساندرو موناری

ساندرو موناری