مطابق با “اخبار خودرو «عضو تحریریه روزنامه»«دنیای خودرو» در این باره نوشت:
فعالان صنعت تولید در کشور می گویند از ابتدای سال 1403 هجری شمسی در ثبت نام، تامین ارز و واردات مواد اولیه و قطعات یدکی مورد نیاز خطوط تولید خود با مشکلات زیادی مواجه بوده اند. در واقع طی سه ماه گذشته این مشکلات و محدودیت ها منجر به توقف فعالیت برخی واحدهای تولیدی در صنایع مختلف شد. اگر وضعیت به همین منوال پیش برود، مشکلات و موانع تولید چند برابر می شود.
در زمینه خودروسازی و ساخت قطعات آن نیز گفته می شود سکه های ارائه شده در سال جاری با اقلام تخصیص یافته در سال گذشته مرتبط بوده و گفته می شود؛ هیچ یک از موارد ثبت تقاضا و تخصیص ارز در سال جاری به مرحله تامین ارز نرسیده است، در حالی که تولید خودرو در گرو تامین ارز و تولید بسیاری از قطعاتی است که نیاز به مواد اولیه و قطعات نیمه تمام خارجی و همچنین کالاهای واسطه ای دارد. اما کاهش تولید تنها یکی از پیامدهای عدم تامین ارز برای محصولاتی است که ارز دارند. زیرا کاهش تولید دومینو در نمایش و فروش محصول تاثیر دارد و بنابراین; درآمد و سود شرکت ها را تحت تأثیر قرار می دهد و در مواردی مانند هزینه های جاری از جمله پرداخت دستمزد کارکنان با مشکلاتی مواجه می شود.
از سوی دیگر، فرآیند تامین ارز چرخه ای است و در صورت مواجه شدن هر یک از اجزای آن با موانعی، اجزای باقی مانده نیز با مشکل مواجه خواهند شد. مثلا؛ در صورتی که سفارش ثبت شده باشد اما ارز تخصیص نیافته باشد یا ارز تخصیص داده شود اما منابع مالی برای دریافت به موقع آن تامین نشود، این چرخه باید تکرار شود.
مشکل دیگر این است که زمان بندی مشخصی در زنجیره دریافت ارز وجود ندارد. هر کارخانه برنامه زمانی خاص خود را از اعداد تولید دارد. به عنوان مثال در فصل بهار برای واردات ملزومات و بنگاه های تولیدی به مقدار مشخصی ارز نیاز است و به دنبال آن ثبت سفارش و تامین مالی انجام می شود. اما زمانی که در این مدت ارزی را برای رسیدن به هدف تولیدی خود و تامین منابع مالی مورد نیاز خود از فروش آن به دست نیاورد، در فصل تابستان با مشکل تولید مواجه می شود.
با این حال، به نظر می رسد صرافی ها با این فرض طراحی شده اند که متقاضیان، تحت هر شرایطی، منابع مالی لازم را به صورت نامحدود برای پوشش هزینه های تولید در اختیار دارند. چرا که در بخشنامه جدید ارزی، جریمه های عدم پرداخت ریالی ارز مورد نیاز در موعد مقرر در نظر گرفته شده است که از قضا در سال جدید از 30 روز به 20 روز کاهش یافته است.
اما در واقعیت وقتی تولیدکننده کنترلی بر موضوع ثبت سفارش و تخصیص ارز ندارد و با یک سری عوامل شناور مواجه است، چرا باید یک کار غیر ممکن را انجام دهد و مشمول جریمه شود؟
حرف آخر این است که وقتی بانک مرکزی انتظار دارد با سرکوب وزارت امنیت، ثبت سفارش را محدود کند تا نیاز به تخصیص ارز کاهش یابد، باید منتظر کاهش تولید در صنایع ارزآور نیز باشد.
منبع: https://www.donyayekhodro.com/news/249692/%D9%BE%DB%8C%D8%A7%D9%85%D8%AF%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%A7%D8%B1%D8%B2%DB%8C-%D8%A7%D9%86%D9%82%D8%A8%D8%A7%D8%B6%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D8%A7%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A2%D8%AA%DB%8C