یکی از وعدههایی که وزیر صمت برای واردات خودرو داد، واردات خودروی اقصادی بود. آیا در آخر این وعده به مرحله اجرا میرسد؟
آیا قیمت خودرو های وارداتی روی قیمت دلار تاثیر خواهد داشت؟ با توجه به اینکه هنوز واردات خودرو قطعی نشده است، بانک مرکزی با واردات خودرو با هر قیمت خودرو ای مخالف است و آن را باعث به هم ریختن تراز ارزی کشور میداند. از طرفی دیگر وزارت صمت وعده واردات خودرو با قیمت خودرو پایین در شهریور را به مردم میدهد.
در این میان، بانک مرکزی مخالفت سختتری نسبت به سایر نهادها در مورد واردات خودرو نشان داده است. طبق بندهایی از آییننامه واردات خودرو، برای تخصیص ارز مربوط به واردات خودرو سقفی معادل یک میلیارد دلار تعیین شده.
رشیدی کوچی، عضو کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس در رابطه با این موضوع گفت: تخصیص یک میلیارد دلار ارز دولتی به واردات خودرو، باعث ایجاد رانت و فساد خواهد شد و این رقم اگر تقسیم بر ۲۰ هزار دلار شود تقریبا ۵۰هزار خودرو میشود که تاثیری در بازار ندارد.
بلاتکلیفی در بحث واردات خودرو همچنان ادامه دارد. با وجود مخالفتهایی که برخی از نهادها به این طرح داشتند، اما وزیر صمت اصرار بر انجام آن دارد. وزارت صمت اعلام کرده بود که تا شهریور ۱۴۰۱خودروهای اقتصادی وارد بازار ایران میکند. اما تا امروز که نیمی از مرداد گذشته هنوز خبری از ورود این خودروها به کشور نیست.
البته به نظر نمیرسد با تخصیص این مبلغ، بتوان تعداد مورد قبولی از خودرو وارد کرد.
او افزود: اما واردات خودرو مساله اصلی نیست و تراز ارزی بهم نمیریزد. بلکه مشکل در عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار دلار کشور است. اگر قیمت دلار و همچنین، عرضه و تقاضا نیز واقعی باشد، روند قیمت و بازار دلار طبیعی میشود و واردات خودرو تاثیری بر موضوع ندارد.
در این شرایط، آیا تخصیص یک میلیارد دلار به واردات خودرو بازار دلار را متلاطم میکند و باعث افزایش نرخ ارز میشود؟
او افزود: باید قبول کرد که تا زمانی که نتیجه مذاکرات مشخص نشود، تکلیف واردات نیز مشخص نمیشود. برای دولت مهم است که بر اساس نتیجه مذاکرات بخواهد تصمیم واردات را اجرا کند. قطعا تا آبان این طرح اجرا نمیشود.
عماد جعفری، کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با تجارتنیوز گفت: بعید به نظر نمیرسد که دولت این موضوع را بلاتکلیف گذاشته باشد تا نزدیک انتخابات آن را عملی و به عنوان یک دستاورد به مردم معرفی کند.
چندی پیش، رئیس کل بانک مرکزی گفت: منابع ارزی که برای این موضوع در نظر گرفته میشود باید در چارچوب منابع و مصارف کشور باشد، به گونهای که فشاری به منابع ارزی وارد نشود لذا این موضوع مدنظر دولت است.