از زمانی که تحریم ها بر کشور سایه افکنده، وضعیت صنعت و بازار خودروهای تجاری وخیم تر از گذشته شده است. با این حال، علیرغم سابقه نیم قرنی کشور در تولید خودروهای تجاری، تولید در این صنعت چندان درخشان نبوده است و سازندگان هنوز هم سهم خود را از مونتاژ می گیرند. پس از خروج خودروسازان اروپایی به دلیل تحریم ها، این صنعت رو به افول گذاشت و همان سهمیه مونتاژ را به محصولات چینی داد. سپس به دلایل دیگری مانند افزایش نرخ ارز و کاهش قدرت خرید، بازار این خودروها نیز دچار بحران شد. به گفته برخی فعالان صنعت حمل و نقل، وضعیت در بازار خودروهای تجاری سنگین و نیمه سنگین به همین شکل است و پیامدهای زیادی برای صنعت حمل و نقل کالای کشور دارد که مهمترین آن افزایش خوردگی است. از ناوگان حمل و نقل.
قیمت بالا، بارهای سنگین و قدرت خرید پایین
بازار خودروهای تجاری در سال های اخیر با شرایط بحرانی مواجه بوده و همزمان با افزایش بی رویه قیمت این محصولات، قدرت خرید متقاضیان جدید به میزان قابل توجهی کاهش یافته و صاحبان خودروهای قدیمی نیز امکان تمدید قرارداد خود را از دست داده اند. . وسايل نقليه.
در همین رابطه رضا زنجانی یکی از فعالان صنعت حمل و نقل کشور به «دنیای خودرو» گفت: پنج سال پیش بسیاری از مالکان خودروهای تجاری می توانستند خودروهای خود را بفروشند و خودروهای قدیمی خود را با هزینه های مناسب تری جایگزین کنند، اما طی پنج سال گذشته قیمت این خودروها افزایش یافته است.» خودروها با افزایش نرخ ارز و قدرت خرید بسیاری از صاحبان آن کاهش یافت.
وی افزود: امروز اگر فردی قصد دارد برای اولین بار وارد صنعت حمل و نقل شود باید حداقل 5 میلیارد تومان برای خرید خودروهای چینی بپردازد.
وی افزود: حتی اگر نمونه های اروپایی در بازار پیدا شود حدود 10 میلیارد تومان برای خریدار هزینه دارد.
وی ادامه داد: حتی دارندگان کامیون و تراکتور قدیمی نیز با فروش محصولات خود می توانند تا سقف 2 میلیارد تومان هزینه کنند و بسته به مدل خریداری شده باید بین 3 تا 7 میلیارد تومان وجه نقد داشته باشند.
بازار و صنعت خودروهای تجاری به حال خود رها شده است
این فعال صنعت حمل و نقل کشور ادامه داد: در اکثر کشورها دولت ها با پرداخت تسهیلات به خرید این خودروها کمک می کنند البته باید توجه داشت که در سایر کشورهای اروپایی و غربی معمولاً مردم این خودروها را شخصاً خریداری نمی کنند، بلکه بیشتر این خودروها را خریداری می کنند. شرکت ها کامیون می خرند.» و تراکتورها برای تکمیل ناوگان و ارائه آنها به برخی رانندگان.
وی ادامه داد: با وجود اینکه قیمت خودروها بسیار بالاست و امکان خرید برای هر متقاضی وجود ندارد، اما امکاناتی در اختیار متقاضیان قرار نمی گیرد که توسعه و حتی نوسازی ناوگان کشتیرانی در کشور را با مشکل مواجه کرده است.
وی تصریح کرد: در شرایطی که فرسودگی خودروهای تجاری نسبت به گذشته تشدید شده است، دولت باید تسهیلاتی اعطا کند تا تمامی مالکان و تازه واردان به صنعت حمل و نقل بتوانند نسبت به نوسازی و جایگزینی آنها اقدام کنند اما آنطور که به نظر می رسد تجاری است. خودروها در صنعت و بازار تنها مانده اند.»
دارندگان کامیون و تراکتورهای قدیمی با فروش محصولات خود تنها می توانند تا سقف 2 میلیارد تومان هزینه را پوشش دهند و بسته به مدل خریداری شده باید بین 3 تا 7 میلیارد تومان نقدینگی بیاورند.انقباض بازار کار و کاهش بار؛ مشکل اصلی تجدید و خرید بارهای سنگین است
زنجانی با اشاره به وضعیت بهره برداری خودروهای تجاری گفت: در سال هایی که تحریم ها علیه اقتصاد ایران شدت گرفت، حجم صادرات و واردات کاهش چشمگیری داشت.
وی ادامه داد: از آنجایی که بازار کار این خودروها بر اساس حجم حمل و نقل و حمل و نقل شکل می گیرد، در این سال ها کار برای این خودروها کاهش چشمگیری داشته است.
وی گفت: قبلاً به ندرت اتفاق می افتاد که کامیون یا تراکتور در مسیر بندرعباس دست خالی حرکت کند، اما اکنون اگر بخواهد در مسیر برگشت بارگیری کند، باید دو تا سه روز یا حتی بیشتر صبر کند. “
وی گفت: با کاهش کار روی این خودروها، درآمد مالکان آنها کاهش می یابد و حتی به سختی هزینه های نگهداری را پوشش می دهد.
وی افزود: اگر وضعیت به همین منوال پیش برود قطعا شاهد فرسودگی بیشتر خودروهای باری خواهیم بود و تنها عده کمی بدون کمک شرکت های باربری می توانند خودروی خود را تعویض کنند.
منبع: https://www.donyayekhodro.com/news/246076/%D8%AE%D8%B1%DB%8C%D8%AF-%DA%A9%D8%B4%D9%86%D8%AF%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%DB%B5%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D8%A7%D8%B1%D8%AF%DB%8C-%DA%86%DB%8C%D9%86%DB%8C-%D8%A8%D9%84%DB%8C%D8%AA-%D9%88%D8%B1%D9%88%D8%AF-%D8%A8%D9%87-%D8%B5%D9%86%D9%81-%D8%AD%D9%85%D9%84-%D9%88%D9%86%D9%82%D9%84-%D8%AC%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D8%A7%DB%8C