بازار کامیون ها و تراکتورها، به ویژه واردات دست دوم، با وضعیت بازار حمل و نقل مرتبط است. بازار حمل و نقل به دلیل شرایط اقتصادی که کشور به دلیل کمبود کالا می گذرد با مشکلات زیادی مواجه شد.
تعداد کامیون ها نسبت به میزان بار افزایش یافته است که باعث شده با وجود رشد 30 درصدی در سال جاری، قیمت بار بدون تغییر باقی بماند و رانندگان به دلیل کمبود بار همچنان مجبور به حمل کالا به قیمت سال گذشته هستند. .
از سوی دیگر با توجه به این وضعیت اقتصادی، خرید کامیون و تراکتور وارداتی مستعمل صورت نمی گیرد و بسیاری از این دستگاه ها در شرکت ها نگهداری می شوند. با این حال، برخی افراد مجبورند این کامیون ها و تریلرها را به صورت مشروط خریداری کنند. در عین حال قیمت نهایی محصول برای مشتری دو برابر قیمت اصلی آن است.
روند نامتعادل بازار خودروهای تجاری با شرایط نامناسب حمل و نقل بار و شرایط سخت اقتصادی، کسب و کار را به جایی رسانده است که برخی از رانندگان قدیمی این حوزه مجبور به تغییر شغل و فروش کامیون و تراکتور خود می شوند.
از گرانی گرفته تا کمبود کالا
کامیون ها و تراکتورهای مستعمل در حالی وارد کشور شدند که بسیاری از تولیدکنندگان داخلی به دلیل تحریم ها و خروج شرکای خارجی خود چیزی برای تولید نداشتند. در این مورد بحث واردات کالاهای مستعمل مطرح شد. این در حالی است که نحوه بد واردات و فروش این خودروها به جایی رسیده است که رانندگان واقعی بدون این خودروها می مانند و دلالان صاحب این محصولات تجاری شده اند. اکنون پس از گذشت چند سال از واردات این خودروها، بیشتر در نمایشگاه ها شاهد حضور آن ها هستیم تا در جاده ها.
در همین زمینه یکی از فعالان حوزه خودروهای تجاری درباره سرنوشت بسیاری از کامیون ها و تراکتورهای فرسوده خارجی به «دنیای خودرو» گفت: متاسفانه واردات این خودروها به دلیل رانتی که ایجاد می کردند از ریل خارج شد و نشد. تاثیری که باید داشته باشد این بود: «قرار بود این تراکتورها ناوگان فرسوده را از جادهها حذف کنند، اما در واقع به سمت دیگری رفتند».
وی افزود: در حال حاضر تراکتورها و کامیون های وارداتی زیادی در نمایشگاه ها می بینید که در دست فروشندگان مانده و خریدار برای آنها وجود ندارد. دلیل اصلی آن گرانی و نبود کالای در نظر گرفته شده برای این خودروها است.
با وجود رکود بازار، قیمت همچنان بالاست
اگرچه در ماه ها و هفته های گذشته شاهد کاهش قیمت برخی از محصولات سنگین در بازار بودیم، اما این فعال حوزه خودروهای تجاری با تایید عدم کاهش قیمت واردات فرسوده، گفت: قیمت کالاهای سنگین در بازار کاهش پیدا کرده است.
وی توضیح داد: اگرچه عملاً فروش تراکتورهای فرسوده وجود ندارد، اما قیمت ها کاهش نیافته و فروشندگان نیز آمادگی ندارند این خودروها را با قیمت کمتری به فروش برسانند. به گفته این فعال خودروهای تجاری، وضعیت فروش کارخانه در سال جاری جالب نبود.
وی گفت: با توجه به وضعیت عرضه خودروهای تجاری به بازار می توان گفت 90 درصد کارخانه های سازنده این خودروها فعالیت ندارند و تولید چندانی در این بخش صورت نمی گیرد. همه منتظرند تا ماموریت انتخاباتی مشخص شود.
فروش مشروط با سود 70%!
وی با بیان اینکه فروش خرد در بازار خودروهای تجاری با سود کلان اقساطی مرتبط است، گفت: البته برخی از غرفه داران فروش اقساطی انواع کامیون و تراکتور را در نظر گرفته اند که شرایط این فروش اقساطی بستگی به این دارد. قیمت اولیه پرداخت شده اما سود اقساط آنها بین 60 تا 70 درصد است.
این فعال حوزه خودروهای کارگری و تجاری با اشاره به قیمت نجومی این خودروها گفت: یعنی اگر متقاضی خرید اقساطی کامیون یا تراکتور خارجی از غرفه داران را دارد باید سه برابر قیمت خریداری کند. و” برای خودرو 5 میلیارد تومان در نهایت تا 15 میلیارد تومان پرداخت می کنید.
وی افزود: برخی مجبور به خرید این خودروها هستند اما این را هم باید در نظر گرفت که به دلیل کم کاری پرداخت این اقساط بسیار سخت و تقریبا غیرممکن است.
قیمت ارسال را گمرک تعیین می کند نه قانون!
با وجود گرانی کامیون و تراکتور در بازار، شاهد کمبود بار در بین بسیاری از رانندگان فعال در این زمینه هستیم. بسیاری از مردم از هزینه کم حمل و نقل در مقایسه با هزینه های بالای آن شکایت دارند. این در حالی است که اگرچه کرایه بار در سال جاری 30 درصد افزایش یافته است، اما به دلیل کمبود بار، رانندگان مجبور به حمل کالا به قیمت سال گذشته هستند.
این فعال در حوزه خودروهای تجاری در این باره گفت: با وجود اینکه قیمت حمل 30 درصد افزایش یافته است، متاسفانه صاحبان کالا این درصد را پرداخت نمی کنند. زیرا کامیون و تراکتور در حمل و نقل زیاد است و رانندگان زیادی این کالاها را با قیمت سال قبل حمل می کنند. از سوی دیگر، اگر خودرو نباشد، قیمت ها گاهی تا 200 درصد افزایش می یابد. در واقع رانندگان این بخش کاری به قوانین و قیمت های اعلامی ندارند و همیشه نرخ کرایه را گمرک ایران تعیین می کند نه قانون.
منبع: https://www.donyayekhodro.com/news/249824/%D8%AD%D8%B6%D9%88%D8%B1-%DA%A9%D8%B4%D9%86%D8%AF%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AA%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D9%88%DB%8C%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D9%87%D8%A7-%D8%A8%D9%87-%D8%AC%D8%A7%DB%8C-%D8%AC%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D9%87%D8%A7