عضو هیئت تحریریه روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:
صنعت لجستیک یکی از پر جنب و جوش ترین و پیچیده ترین بخش های اقتصادی است که نقش عمده ای در تجارت جهانی و محلی ایفا می کند. این صنعت شامل مجموعه ای از فرآیندها و فعالیت هایی است که برای انتقال و مدیریت مواد، کالاها و اطلاعات از نقطه تولید به مصرف کننده نهایی کار می کند.
این صنعت پایه و زیربنای بسیاری از صنایع است. اصولاً بدون این صنعت کار برای سایر صنایع مشکل است و یا عیوب آن هزینه های بسیار بالایی را برای صاحبان صنایع به همراه دارد. خدمات لجستیکی در سال های اخیر آنطور که باید مورد توجه مسئولان و حتی صاحبان شرکت های مختلف قرار نگرفته است. در حالی که تجربیات جهانی ثابت کرده است که مدیریت لجستیک می تواند بر قیمت نهایی محصولات هر شرکت یا برند تاثیر بگذارد.
سهم خدمات لجستیک در قیمت نهایی کالاها در دنیا بین 9 تا 11 درصد است که متاسفانه این رقم در کشور به حدود 20 درصد می رسد. البته لجستیک معنای وسیع تری دارد و شامل بخش هایی مانند انبارداری، حمل و نقل و مدیریت لجستیک می شود.
در سالهای اخیر، همانطور که آمارها نشان میدهد، اتفاق مهمی در حوزه لجستیک در کشور رخ نداده است. فرسایش ناوگان باری، مسافری، ریلی و حتی هوایی کشور به همراه مشکلاتی از جمله نبود انبارها و سیستمهای ذخیرهسازی مدرن، وضعیت لجستیکی کشور را کاملاً نامشخص کرده است.
عدم توسعه راهآهن، فرودگاه، ایستگاههای بار و مسافر همراه با هزینههای بالای حمل و نقل و ذخیرهسازی منجر به کاهش چشمگیر امنیت جابهجایی کالا و کالا و رساندن آنها به مرزهای بحران شده است.
برای رفع مشکلات لجستیکی و تنظیم هزینه های لجستیکی با میانگین های جهانی، باید برنامه های مدونی تهیه و اصلاح شود تا نوسازی ناوگان باری و مسافری در اولین گام ها برای جذب سرمایه در راه در دستور کار قرار گیرد. اصلاح زیرساخت های لجستیکی کشور. در این صورت بر اساس آمار ارائه شده می توان با بهبود وضعیت حمل و نقل و لجستیکی کشور، قیمت تمام شده محصولات داخلی را تا 10 درصد کاهش داد.
صنعت لجستیک با همه پیچیدگی ها و چالش های خود، نقش انکارناپذیری در توسعه اقتصادی و تسهیل تجارت جهانی ایفا می کند. با اتخاذ فناوریهای جدید و تمرکز بر راهحلهای پایدار، صنعت میتواند به بهرهوری بیشتری دست یابد و اثرات زیستمحیطی را کاهش دهد.
بهبود عملیات و مدیریت موثر زنجیره تامین نه تنها به شرکت ها در کاهش هزینه ها کمک می کند، بلکه باعث افزایش رضایت مشتری و تقویت روابط تجاری می شود.
در حال حاضر این صنعت با هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و … همراه شده و به سمت دیجیتالی شدن کامل پیش می رود. عدم توجه و اصلاح زیرساخت های این صنعت در آینده اثرات جبران ناپذیری بر کشور خواهد داشت و کشور را به طور کامل از مسیر ترانزیتی جهانی خارج خواهد کرد. همچنین عدم توسعه این بخش هزینه های زیادی را متوجه سایر صنایع خواهد کرد و اقتصاد کشور را کوچک و کوچکتر خواهد کرد.
طبیعتا تحریم ها و کمبود سرمایه گذاری به عنوان مهمترین چالش های پیش روی صنعت لجستیک در ایران ذکر شد. تحریمهای اقتصادی اعمالشده علیه ایران تأثیرات منفی بر تجارت و صنعت لجستیک داشته و منجر به افزایش هزینهها و کاهش دسترسی به فناوریهای پیشرفته شده است.
عدم سرمایه گذاری در بهبود و توسعه زیرساخت های حمل و نقل و ذخیره سازی منجر به کاهش کارایی و افزایش هزینه های لجستیکی می شود.
بنابراین دولت چهاردهم باید برای رفع تحریم ها و همچنین سرمایه گذاری در زیرساخت های لجستیکی برنامه داشته باشد. این عنصری است که قطعا در بلندمدت به کاهش هزینه های تولید، بهای تمام شده نهایی کالاها و در نهایت کاهش تورم و توسعه اقتصاد کمک می کند.
منبع: https://www.donyayekhodro.com/news/249953/%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B9%D9%87-%D9%84%D8%AC%D8%B3%D8%AA%DB%8C%DA%A9-%DA%86%D9%86%D8%AF%D8%AF%D8%B1%D8%B5%D8%AF-%D9%82%DB%8C%D9%85%D8%AA-%D8%AA%D9%85%D8%A7%D9%85-%D8%B4%D8%AF%D9%87-%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7-%D8%B1%D8%A7-%DA%A9%D8%A7%D9%87%D8%B4-%D9%85%DB%8C-%D8%AF%D9%87%D8%AF